Convivim jugant al carrer. Practica l’esport i el joc al carrer

Els dies 10, 11 i 12 d’abril s’ha dut a terme una àmplia i variada oferta lúdica i esportiva a diferents parcs i pistes de la ciutat, adreçada a infants i joves. La iniciativa s’ha organitzat conjuntament amb l’àrea de Ciutadania, Vicjove i Esports de l’Ajuntament de Vic, i s’ha emmarcat dins del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de Vic, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i promogut a la ciutat per l’Associació Tapís i pel mateix Ajuntament de Vic.

Més de 300 infants i joves han participat de la programació de Convivim jugant al carrer – Practica l’esport i el joc al carrer!, basat en un torneig de futbol sala, tallers de circ, de xancres i de Hip-hop, gimcanes esportives i jocs del món, gratuïts i oberts a tothom.

Durant el mes de juliol de l’any passat es va iniciar un projecte de dinamització de diversos espais públics de la ciutat en el marc de la proposta “Les tardes d’estiu al carrer”. Arrel dels bons resultats d’aquestes accions, es va veure la necessitat de donar continuïtat a aquestes activitats esportives i lúdiques a les pistes i parcs en diferents moments de l’any, recuperant el carrer de forma respectuosa, i promovent l’oci saludable.

Per aquest motiu, el mes de novembre passat, es va celebrar el primer torneig organitzat de manera comunitària a la pista esportiva del parc Xavier Roca i Viñas de Vic (Skate Park) amb el format d’un torneig de futbol sala 5.

Seguint la filosofia de la prova pilot de la tardor, les activitats de dinamització comunitària d’aquesta setmana santa han ampliat la participació, pel que fa la nombre i a les edats, oferint diverses propostes a infants i joves amb la finalitat de continuar contribuint a la millora de la convivència intercultural a la ciutat.

Totes aquestes accions es desenvolupen en el marc de treball del Pla de l’Esport de l’Ajuntament de Vic, que té per objectiu fomentar l’activitat física que es practica als carrers, pistes i altres espais de la ciutat. A banda, és una resposta a la demanda d’organitzar activitats esportives i lúdiques a la ciutat recollida en el Pla Local de Joventut. En la mateixa línia, des de l’àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, s’aposta cada vegada més per a desenvolupar projectes, accions i activitats d’àmbit comunitari que vetllin per a la convivència ciutadana en l’espai públic.

Cal tenir present que Vic compta amb diversos equipaments esportius municipals ubicats a l’aire lliure per practicar el futbol sala, el bàsquet, l’skate, el workout entre altres. Són espais, per tant, amb un gran potencial per a treballar dinàmiques de convivència al carrer.

Èxit de participació

Durant aquests tres dies, més de 300 infants i joves han participat de la programació de Convivim jugant al carrer – Practica l’esport i el joc al carrer! La proposta d’aquests tres dies s’ha basat en un torneig de futbol sala, tallers de circ, de xancres i de Hip Hop, gimcanes esportives i jocs del món, gratuïts i oberts a tothom.

Torneig de futbol sala, més que un torneig

La programació ha inclòs un torneig de futbol sala que, pels infants de 8 a 15 anys, s’ha basat en la metodologia d’esport amb valors: equips mixtos, jocs en tres temps, la figura del mediador/a en comptes de la de l’àrbitre, i on els elements que han puntuat són el respecte per a les normes, el joc net, el treball en equip, la solidaritat o la cooperació. L’entitat que ha aportat aquesta metodologia és l’associació sense ànim de lucre EVAL, Esport amb Valors. En la categoria de + 16 anys, el torneig s’ha jugat amb les normes de futbol convencionals.

Pista del carrer de la LauraEls participants del torneig, doncs, s’han dividit en tres categories: A (de 8 a 12 anys), B (de 13 a 15anys) i C (a partir de 16 anys). Els equips han estat formats per un mínim de cinc jugadors/es i un màxim de vuit. Cada categoria ha utilitzat un espai de la ciutat diferent i ha jugat en horaris també diferents adaptant-nos, així, a les necessitats de cada col·lectiu.

Concretament, la categoria de 8 a 12 anys ha jugat de 10 a 13h a la Pista Sánchez Arjona del Passeig de la Generalitat, la categoria de 13 a 15 anys ha jugat de 15 a 18h a la Pista Santa Anna, i la categoria de +16 anys ha jugat de 18 a 21h a la Pista del Sucre del C/ de la Laura. Val a dir que, tant a la categoria de grans com a la de petits, s’hi ha inscrit el màxim d’equips, mentre que a la categoria de mitjans s’hi han inscrit set equips (el màxim era vuit). En definitiva, al torneig de futbol hi ha participat un nombre aproximat de 170 infants i joves.

Jocs i activitats per a tothom

La resta d’activitats lúdiques i esportives s’han realitzat de forma paral·lela al torneig de futbol sala, als mateixos parcs i pistes, i coincidint amb els horaris de trobada de les diferents categories.

Les activitats han estat diverses i per a tots els gustos:

  • Tallers de Rap i Freestyle Show a càrrec de Notorious Vic, dilluns de 18 a 21h al Parc Occitània del barri del Sucre i dimarts de 15 a 18h al Parc de Santa Anna.
  • Gimcana Esportiva dinamitzada per l’Agrupament Escolta Collformic. Dilluns de 16 a 18h al parc de Santa Anna.
  • Torneig de Viking Kubb, Carrom (billar hindú) i bitlles finlandeses dinamitzat per l’Associació de Joguines Sense Fronteres, dimarts de 10 a 13h a al Parc de Montsenyor Sant Esteve Orriols, al costat de la Pista Sánchez Arjona del Passeig de la Generalitat.
  • Taller de circ dinamitzat per l’Associació Fàbrica de Somnis: dimecres, de 16 a 18h al Parc de Santa Anna.
  • Taller de xancres guiat per l’entitat Mai Farts, dimecres de 10 a 13h al Parc de Montsenyor Sant Esteve Orriols, al costat de la Pista Sanchez Arjona del Passeig de la Generalitat.
  • Espectacle musical.
  • Notorious Vic feat. Fire Warriors and HiLight Sound System. Beat Box, Rap Batlle Exhibition, Dancehall, i molt més. Dimecres de 18 a 21h al Parc Occitània, al costat de la Pista del Sucre.

La programació comunitària proposada s’ha fet amb col·laboració amb el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i desenvolupat a la ciutat per l’Associació Tapís i l’Ajuntament de Vic. El Projecte ICI actualment s’està portant a terme a 37 territoris de l’Estat espanyol i vol potenciar el treball en xarxa i transversal per tal d’involucrar el màxim d’agents en les propostes i accions que millorin la convivència a la ciutat.

En la majoria dels casos les relacions que s’han establert entre aquests col·lectius de joves (diversos i organitzats a nivell de ciutat) es valoren molt positivament i reafirmen la voluntat recollida al Pla Local de Joventut per treballar una implicació cada vegada més gran de col·lectius de joves a la ciutat.

Una proposta organitzada comunitàriament

La programació d’activitats de Convivim jugant al carrer – Practica l’esport i el joc al carrer! ha estat possible gràcies a la implicació i participació de diferents entitats, associacions, col·lectius i serveis de la ciutat que, pas a pas, anem treballant plegats la promoció de la convivència a la ciutat.

Implicats fins al moment amb la convivència al carrer: Ajuntament de Vic, Agrupació de Sords de Vic i Comarca, Agrupament Escolta i Guia Collformic, Associació Casal Claret, Associació EVAL, Associació Tapis, CAP el Remei, CAP Osona, Creacció, Consell Esportiu d’Osona, Creu Roja Osona, Fàbrica de Somnis, Joguines Sense Fronteres, Mai Farts, Notorious Vic i OAR Vic

FacebookTwitterGoogle+Compartir
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.